Site icon Foodelphi.com

Besin Hijyeni ve HACCP

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

Besinler ve beslenme üzerinde yapılan araştırmalar insanların besinsiz yaşayamayacaklarını ve bu besinlerinde her yönüyle tamamen sağlıklı olmalarının gerekliliğini ortaya koymuştur. Beslenme büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır.

Beslenmemizi sağlayan gıdaların 3 fonksiyonu vardır.

1. Fizyolojik fonksiyon

Enerji sağlamak, protein ve vitamin ihtiyacını karşılamak, vücuttaki biyokimyasal fonksiyonları düzenlemek, büyüme ve gelişmeyi sağlamak

2. Sosyal fonksiyon

Kişileri, aileleri, politikacıları bir araya getirmek, iş yemekleri gibi

3. Psikolojik fonksiyon

Vücudun beslenmesini ve sosyal hayatın ihtiyaçlarını karşılamakla beraber insanlar sevdikleri gıdayı tüketmek mutlu eder. Sevmediği ve alışık olmadığı gıdaları tüketmek insanları mutsuz eder. Yabancı bir yere gittiğimiz zaman bile sevdiğimiz gıdaları ararız. Gıdalarda zararlı fiziksel, kimyasal ve mikrobik etkenlerin olması insan sağlığında ciddi problemler doğurmaktadır bunun için gıda maddelerinin, hammadde temininden, tüketime kadar geçen süre içinde sağlık için zararlı mikroplarla, toksinlerle veya zehirli kimyasal maddelerle bulaşmasını, küflenmesini, bozulmasını ve besin değerini azaltacak her türlü etkene maruz kalmasını önlemek amacıyla tedbirler alınmalıdır. Bu bakımdan gıdaların üretimi ( hazırlığı ), muhafazası, paketlenmesi ve sunumu ( sevkiyatı ) hijyenik olarak yapılmalı ve sürekli kontrol edilmelidir.

Exit mobile version