Site icon Foodelphi.com

Mısır Nişastası ( Yasemin AYAN )

www.foodelphi.com

www.foodelphi.com

Mısır orijin olarak Meksika’ya ait bir bitkidir ve kuzeyde

Kanada’dan, güneyde Arjantin’e kadar olan bölgeye yayılmıştır. Her ne

kadar mısırın orijininin Güney Amerika olduğu tahmin edilse de, en eski

arkeolojik mısır kalıntıları (7000 sene öncesine ait) Meksika’nın

Tehuacan vadisinde bulunmuştur

Mısır, dünya üzerinde üretim bakımından 2. önemli tahıldır. Dünyada sadece buğday bitkisi mısır bitkisinden daha fazla üretilmektedir. Mısır ekiminin yapıldığı birçok alan (%58) gelişmiş ülkeler üzerindedir. Bununla birlikte dünya mısır üretiminin üçte ikilik kısmı iklim koşulları hemen hemen ılıman iklime sahip olan gelişmiş ülkelerde  yapılmaktadır.

Perikarp (Kabuk) : Taneyi dış etkilere karşı koruyan ve suyun geçişini engelleyen yarı geçirgen bir yapıdır.

Endosperm : Tanenin yetişmesi için kullandığı enerji kaynağıdır

Ruşeym : tanenin gelişimi için gerekli olan genetik bilgi, enzim,vitamin ve mineralleri içermektedir. Mısırın skutellum yapısı, embriyonun beslenme faaliyetlerini düzenleyen ve yön veren kısımdır.

Tip Cap(Sapçık) : Tane bu kısımdan koçana tutunur ve taneye madde giriş ve çıkışı sapçık sayesinde gerçekleştirilmektedir

I.Akım şeması

II.Makine ekipman

Mısır nişastasında

Mısır nişastası ince beyaz toz halinde

Mısır tanesi yaş ve kuru öğütme yoluyla işlenebilir. Eğer kahvaltılık tahıl ürünleri, mısır gevreği, tahıl temelli çerez tip vb. gıdalar üretimi amaçlanıyorsa mısıra kuru öğütme işlemi uygulanır. Kuru öğütmenin amacı gıda sanayinde kullanılacak kabuk ve rüşeym kısmından arınmış, az yağ içeriğine sahip yüksek verimde irmik elde etmektir. Kuru öğütme ile irmik, un, ruşeym ve kabuk ürünleri elde edilmektedir. Mısır eğer çok miktarda bulunuyorsa ve fiyat olarak ucuzsa, içerdiği yüksek orandaki nişasta ve protein sebebiyle (May, 1987); bunun yanında eğer mısırdan nişasta, yağ, nişastanın hidroliz ürünleri; ayrıca katı ve sıvı glikoz elde edilecekse, mısır yaş öğütme yöntemiyle işlenmektedir (Kent, 1983).

 2 yöntemle yapılır.

Ruşeym Taneden Ayrılmadan:Mısır küçük parçalara kırılır.Bunun için taş değirmenler kullanılır.Ama bu tür kırmada mısırın ruşeymi ayrılmadığı için raf ömrü kısalır.Bunun sebebi ruşeymin gereğinden fazla yağ(%32-35)içermesidir.

Ruşeymin Taneden Ayrılması:Ruşeym ve kabuk kısmı endospermden ayrılır.Endosperm yağ ve lif kısmından arındırılmış olur.Bu işlem sonunda yağ üretimi için rafine ruşeym,yüksek rafine irmik ve uzun raf ömrüne sahip un elde edilir.Buradaki amaç max. düzeyde temizlenmiş, min. düzeyde yağ,kabuk ve siyah nokta içeren irmik,max. yağ içeriğine sahip temiz ruşeym ve iri granülyasyona  sahip mısır kırığı elde etmektir.

  HACS kullanımı ile şekerlemelere kazandırılan yüksek dayanım, ürüne şekil verme ve sağlamlık kazandırma bakımından kolaylık sağlamaktadır.

  HACS aynı zamanda domates salçası ve elma suyu gibi ürünlerde gıdanın tekstürünü iyileştirmektedir.

Exit mobile version