Zeytin Yağı Üretimi

ZEYTİN YAĞI ÜRETİMİ

Üretim Akım Şeması

1.Yaprak Ayırma

2.Yıkama

3.Kırma ( Ezme )

4.Homojenlendirme ( Yoğurma, Malaksör )

5.Ayrıştırma – Yatay Santrifüj (Dekantör)

6.Seperasyon ( Süzme )

7.Temizleme ( Filtreleme )

8.Dinlendirme Tankları

9.Dolum Makinesi

10.Depolama

11. Etiketleme Ünitesi

12. Paketleme

EKİPMAN TASARIMI

Üretim Teknolojisi

1-2.Yaprak Ayırma ve Yıkama

Kaliteli ürün elde etmek için , zeytin tanelerine karışan yabancı maddelerin ayrılması gerekir. Besleme bankerinden antrasit kauçuk bantlı konveyör ile yıkama makinasına taşınan zeytinler, konviyörün çıkışına yerleştirilmiş aspiratörden geçerken, yaprak ve filizler hava ile emilerek (aspirasyon) alınır. Yıkama işlemi ise hidroponamatik yöntemle çalışan cebri su sirkülasyonlu havuzlarda hareketli ve titreşimli bant üzerinde bol soğuk su ve hava püskürtülerek gerçekleştirilir.

3.Kırma ( Ezme )

Yağ, zeytin tanesi içinde lipoprotein zarla çevrilmiş kesecikler halinde bulunmaktadır. Yağın ayrılabilmesi için zeytin dokusunun parçalanarak hamur haline getirilmesi gerekmektedir.
Bu işlem zeytinlerin ezilmesiyle başlar. Amaç; yağın hücre içi boşluklarından çıkarılması için meyve eti hücrelerinin parçalanmasıdır. Metalik kırıcıda gerçekleştirilmektedir.

Zeytin kırma makinesi

4.Homojenlendirme (Yoğurma)

Zeytin ezildikten sonra zeytin hamurunun yoğrulması gereklidir. Yoğurma işlemi; daha sonraki katı ve sıvı fazların ayrılması için hamurun hazırlanması aşamasında önemli bir kademedir. Sonuçta yağ su emilasyonunu kırarak serbest yağ yüzdesini artırılmaktır. Bunun için termo karıştırıcıda hamur zenginleştirilir ve homojen hale getirilir.

5.Ayrıştırma-Yatay Santrifüj (Dekantör)

Malaksörün çıkışında yer alan tek vidalı bir pompa vasıtasıyla 3000-4000 devir/dakika hızla dönen dekantöre (yatay santrifüj) verilen zeytin hamuru, burada santrifüj kuvvetinin etkisiyle yağ ayrılır. Geliştirilmiş bu son sistemde karasu prina fanında kalmaktadır. Dekantörden çıkan yağlı prina (Zeytin eti ve çekirdeği ile % 50 nem ve % 4-5 yağ karışımı) yatay helozon ve dikey elevatörlerle tesis dışına taşınarak stoklanır. Dekantörden çıkan sıvı yağlar ise önce titreşimli eleklerden geçirilerek ön filtrasyona tabi tutulur.

Dekantör

6.Seperasyon(Süzme, Temizleme)

Elde edilen zeytinyağının bünyesinde bulunan az miktardaki su ve bazı katı parçacıkların, kalitenin korunması açısından kısa sürede yağdan ayrılması gerekmektedir. Bu işlem 7000 devir /dakika ile dönen otomatik temizlemeli dikey santrifüjlerde yapılır. Elde edilen saf zeytinyağı tanklara alınarak depolanır.

7.Filtrasyon

Filtrasyonda amaç; üretim sonrası depolanan zeytinyağının, ambalajlanmadan önce içindeki tortu ve yabancı maddeleri temizlemek, neminden arındırmak ve parlak bir görünüm kazandırmaktır. 7.a. Toprak filtreler

7.b.Kağıt filtreler
Toprak filtreden geçen yağ daha sonra plakalı kağıt filtreden geçer. Eğer yağ uzun süre dinlendirilmiş ve berrak hale getirilmişse direkt olarak kağıt filtreden geçirilebilir. Kağıt filtrenin çalışma prensibine göre plakalar arasına sıkıştırılan selülozik yapıdaki kağıttan geçen yağ berrak olarak filtreden çıkmaktadır. Filtre kağıdından belli bir akışta geçebilmesi için yağ, pompa yardımıyla basınca kazandırılarak filtre girişine verilir.

8.Dinlendirme Tankları

Zeytinyağının en iyi şekilde ve özelliklerini kaybetmeden korunabilmesi için kullanılır. Yağın donmasını engellemek için Isıtma Ceketli tanklar kullanılmaktadır. Ceketlerin kanallarında dolaşan sıcak su yağın donmasını engelleyecektir.
Standart olarak tank üzerinde yuvarlak ve oval menhol, vanalar, azot basma donanımı, kalite kontrol amaçlı numune musluğu, seviye göstergesi, havalandırma bulunmaktadır.

9.Dolum Makinesi

10.Etiketleme

Etiketin işlevi; ambalajın içeriği hakkında bilgi vermek, ürünü tanıtmak ve piyasada sürümü ile tutunmasını sağlamaktır.
Etikette; ürünün adı, dolum hacmi, net agırlıgı, ürünün üretim izin numarası, besin ögesi tablosu, zeytinyagının asit yüzdesi ,ürünün saklama ve tüketim koşulları, firma iletişim ve adres bilgileri, çevre ve kaliteyle ilgili çeşitli işaretlemeler, firmanın aldığı belgelerin işaretlemeleri ve bandrol yer alır

11.Depolama

a.Yer altı tankları:

Geleneksel yer altı tankları zeytinyağı depolanması için en çok kullanılan ve en uygun olanlarıdır. Bu tanklar iç yüzeylerinin uygun bir maddeyle ve yeterince kaplanmaları şartı ile; - İyi bir depolama sağlarlar.

b. Yer üstü tankları:

Geleneksel yer altı tanklarının yapılmasında karşılaşılan zorluklar nedeniyle bunlara alternatif olarak daha basit ve kullanımı daha kolay yer üstü tankları imal edilmiştir.

Ancak yapılan çalışmalar göstermiştir ki zeytinyağının kalitesini en iyi koruyarak muhafaza etmek için kullanılan en uygun materyaller zeytinyağı ile etkileşime girmeme özellikleri nedeniyle cam ve paslanmaz krom nikel çelik tanklardır. Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanmalıdır. Saklama için en uygun sıcaklık derecesi 14-15 C’dir.

Usulüne uygun olarak saklanan natürel zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl; riviera ve rafine zeytinyağları 1.5 yıl dayanırlar.


Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu