- Ambalajlama Teknolojisi
Aluminyum Ambalajlar
Aluminyum Ambalajlar Gıda endüstrisinde genelde en yaygın kullanılan ambalaj materyallerinden birisidir. Çoğunlukla kalaylı tenekeye göre daha pahalıdır. Hafif ve yumuşaktır, kolay şekil verilebilmektedir. Alüminyum hava ile temas edince yüzeyinde ince bir alüminyum oksit filmi oluşur. Bu film alüminyumu atmosferik korozyona karşı korur. Ancak oksijenin az olduğu veya bulunmadığı durumlarda bu koruyucu tabaka kaybolur. Bu yüzden alüminyum kutuların da laklanması gerekir. Alüminyum, şerit halinde yırtılarak kolaylıkla açılabilen kutu kapağı üretiminde yaygın kullanım alanı bulmuştur. Metal esaslı ambalaj materyalleri gıda ile birebir temasta olduklarından kullanımlarına özen gösterilmesi gerekmektedir. Gıda ile reaksiyona girmeyecek,…
- Baharatlar
Taze Otlar & Baharatlar ( Leonardo Da Vinci Project )
Taze otlar bitkilerin yeŞil yapraklarıdır. Yapraklar koparıldıklarında taze olarak ya da kurutulduktan sonra da kullanılabilirler. Yapraklardan çıkan yağ hoş bir koku yaratır bu da yemeğe geçer. Bu otlar sindirimin bir parçası olan mide sıvılarını harekete geçirir. …
- Dondurulmuş Gıdalar
The Basics of Freezers and Freezing Food
The Basics of Freezers and Freezing Food IS A FREEZER A LUXURY – Freezing versus Canning Freezing • Easy and fast • Holds color, flavor and nutrients • Suited to more foods than canning • Safe and convenient • Cost of freezer is an initial high cost, plus electricity to run • Cost of materials for freezing food can be low especially plastic zip-loc are used versus rigid containers • No additives required • Freeze leftovers, extra baked goods, casseroles • Take advantage of meat and vegetable specials and bulk…
- Et ve Et Teknolojisi
Canned Meat
1. Introduction Canning is basicaly a heat processing operation where heat flows from a hot body to a cold body.Among the various methods of extending meat shelf life, canning has the adventage of keeping as much as possible of the original chemical, physical, and sensory characteristics of meat. In addition, canning allows storing and transporting meat, a highly perishable material, in experiments where no other preservation method is succesful. Canning is especially appropriate for meats marketed to tropical conditions, where temperature and humidity are high. The aim of canning is…
- Gıda İşleme Makineleri
Gıda Enstitüsü Pilot Tesisi ( TÜBİTAK )
GİRİŞ 1972 yılında kurulan ve gıda sanayine araştırma ve ürün geliştirme çalışmaları ile destek veren Gıda Enstitüsü pilot tesisi, 2006 yılında fiziki ekipman ve alt yapısı yenilenerek yeni binasına 2012 yılında taşınmıştır. 2 2 Pilot tesis, 1700m taban alanı üzerine oturtulmuş, toplamda yaklaşık 3500 m kapalı alana sahiptir. Tesisin en büyük kısmı üretim holü olarak adlandırılan ve gıda işlemeye yönelik ekipmanların yer aldığı 2 alandır. Yaklaşık 1000m ’lik alan içerisinde çeşitli işleme ekipmanları yer almaktadır. Ayrıca üretim holü 2 ile bitişik olarak düzenlenmiş toplam 700 m ’lik kapalı alana sahip…
- Gıda Katkıları
Gıda Katkı Maddeleri ( Dr. Engin YARALI )
DERS SORUMLUSU ÖĞR.GÖR.DR. ENGİN YARALI 1 Dünya toplumları tarih boyunca tüm olanaklarını daha iyinin, daha etkilinin, daha verimlinin ve daha ekonomik olanın elde edilmesi için harcamış ve bireyin mutluluğunu hedef almıştır. Toplumun insan yaşamı ile ilgili görüşleri en ilkel kavimlerden başlayarak günümüze kadar hep gelişerek sürmüş ve sonuçta teknolojiye ulaşılmıştır. Bilim ve teknolojideki gelişmelerle beraber ise insanoğlunun mutlu ve sağlıklı yaşamı için gerekli iyileştirmeler üzerinde çalışılmıştır. Sektörel çabaların içinde insanları en fazla ilgilendiren ve yaşamın temeli olan konular gıda ve sağlık konularıdır. Günümüzde bu sektör birbirinden ayrılmayan hatta birbirini tamamlayan…
- Gıda Mevzuatı
TMO Ünvan Değişikliği Sınav Soru ve Cevapları
TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 13/05/2012
- Gıda Toksikolojisi
Toksikolojiye Giriş
GENEL TOKSİKOLOJİ TOKSİKOLOJİYE GİRİŞ TOKSİKOLOJİ =Zehir Bilgisi Toxicon = Zehir Logos =Bilgi Toksikoloji, kimyasal maddelerin canlı organizmalarda sistemler üzerinde istenmeyen, zararlı, olumsuz sonuçlar oluşturan etkileşmelerini inceleyen bir bilimdir. Toksikoloji, zehirlerin kaynakları, canlı yapıdaki (insan, hayvan, bitki gibi) fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkileri, zehirlerin toksikokinetiği, zehirlenmelerin klinik, kimyasal, biyolojik ve anatomopatolojik tanısı, sağaltımı ve korunmasından bahseden bir bilim dalıdır. Toksikolojinin tarihi gelişimi Zehir kavramının geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Avlanma, savaş ve suikast için hayvan zehirlerinin ve bitki ekstraktlarının kullanımı ilk insanla başlamıştır. Tarih öncesi insanlar bazı bitkileri zararlı, diğerleri güvenli…
- HACCP
Gıda Alerjisi Araştırma ve Tedavi
Giriş Gıda maddelerine karşı reaksiyonlar Gıda alerjisi Non-alerjik gıda hassasiyeti Teşhis Tedavi Sık görülen gıda alerjenleri Laktoz intoleransı yumurta alerjisi Balık alerjisi kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ve yumuşakçalar alerjisi Baklagiller alerjisi Fındık ve tohum alerjisi Buğday protein alerjisi ve çölyak hastalığı Meyve ve sebze alerjisi Satın alma ve hazırlama (pişirme) Faydalı internet adresleri …
- Hazır Yemek
Toplu Beslenme Sistemlerinde Besin Güvenliği ( Prof. Dr. Yasemin BEYHAN )
TOPLU BESLENMENİN ÖNEMİ EN AZ BİR ÖĞUN TÜKETİCİLERİN GEREKSİNİMİNİ (fizyolojik,sosyal ve psikolojik)KARŞILAMASI TÜKETİCİ PROFİLİ VE ÖZELLİKLERİ TB DEN YARARLANANLARIN ORANI BESİN ZEHİRLENMELERİ/HALK SAĞLIĞI SORUNU RİSKLERİ TBH DEN BİLİNÇLİ TÜKETİCİLERİN BEKLENTİLERİ DOYURUCULUK KALİTE GÜVENİLİRLİK EKONOMİKLİK TEMİZ VE RAHAT/KONFORLU BİR ATMOSFER İYİ BİR SERVİS HİZMETİ KALİTELİ BİR TBH NİN YARARLARI TÜKETİCİLERİN FİZYOLOJİK,SOSYAL, PSİKOLOJİK TATMİNİ ÜRETKENLİK/VERİMLİLİK/PERFORMANS İŞ KAZASI RİSKLERİNDE AZALMA TB ÇALIŞANLARININ MUTLULUĞU İŞLETMENİN/KURULUŞUN BAŞARISI …
- Hijyen ve Sanitasyon
Hijyen ve Sanitasyon Sunusu ( Esma GÜVENDİOĞLU )
● Yunancada sağlık anlamındaki hygies kelimesinden türemiştir ve sağlık bilimi, sağlık hizmetleri, koruyucu hekimlik gibi konuları kapsar. ● Yani sağlık için gerekli koşulların sağlanması ve sürdürülmesi için öngörülen uygulamalardır. ● Sözlük anlamı ise; ferdin veya toplum olarak insanların sağlığının korunması ve geliştirilmesine çalışan beslenme, sağlık ve çevre konularındaki bilgileri bir sentez halinde uygulayan bilim dalıdır. ● Mikroorganizmaların çoğalması ve insanlara bulaşmasının önlenmesi amaçlanarak gerekli tedbirlerin alınmasıdır. ● Hijyen daha çok hastalıkların sebepleri ve bunların ortadan kaldırılması yani koruyucu hekimlik denilen bir alanı kapsamaktadır. ● Diğer bir deyim ile hijyen; “tüm aşamalarda sağlık güvenilirliğini ve kalite korunumunu sağlamak için…
- İçecekler
Gıda ve Meyve Suyunda Bilgi Kirliliği ( Prof.Dr.Nevzat ARTIK )
GIDA ve MEYVE SUYUNDA BİLGİ KİRLİLİĞİ “Üzüm pekmezi tüketmeyin, demir (Fe) içermiyor.” Tamamen gerçek dışı bu ifade, bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Üzüm besleyici bir meyvedir. Üzüm pekmezi üzümün fiziksel olarak suyunun buharlaştırılması ile üretilmektedir. İçerdiği demir, üzüme göre 4-5 kat fazladır. İyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca üzüm pekmezi Türk toplumunun geleneksel bir gıdasıdır. Artık yabancı ülkelere de ihraç edilmektedir. “Açıkta dolaşan tavuğun yumurtasını tüketin.” Bu söylem de tamamen hatalıdır. Dünyada dioksin krizi ve benzeri hastalıklar bu şekilde bulaşmış ve dünyada gıda güvenliği konuları bu kriz nedeni ile gündeme gelmiştir. Tamamen hatalı bir…
- İş Sağlığı ve Güvenliği
İş Sağlığı ve Güvenliği El Kitabı ( İsmail AKAR )
Herhangi bir üretimin içinde yer alan örneğin makina imal eden, sağlık sektöründe görev yapan, hizmet üreten, araştırma yapan herkes yaptığı işi ile ilgili değişik riskler ile karşı karşıyadır. Biz bu risklere mesleki riskler adı veriyoruz. Kömür madeninde çalışan bir işçi toza maruz kalmakta, kaynak ustası kaynak gazlarını solumakta ve gözleri ışınlardan etkilenmekte, uzun süre bilgisayarların karşısında çalışan bir kişinin gözleri yorulmakta, bel, sırt ve bilekleri ağrımakta, bir cerrah ameliyat ortamında uzun süre ayakta kalmaya bağlı sorunlar ile karşı karşıya bulunmakta ve hepatit-B gibi kanla bulaşan hastalıklara maruz kalmakta, bir balerin…
- ISO 22000
Sevkiyat Takip Formu
Sevkiyat takip formu gönderilen ürünün fatura veya irsaliye numarasını, parti numarasını, miktarını, herhangi bir açıklama gerekliyse bu açıklamaları, teslim alan ve edenin isimlerini içeren formdur. …
- Özel Gıdalar
Çikolatanın Rengi Neden Beyazlaşır ? Beyazlaşan Çikolata Sağlığa Zararlı mıdır ?
Bu durum sadece içinde kakao yağı bulunan gerçek çikolatalar içindir. Yağ buğulaşmasının oluşması, kakao yağının yapısının farklı sıcaklıklarda değişkenlik göstermesiyle bağlantılıdır. Çikolata hassas bir ürün olduğu için mutlaka saklama koşullarına uyulması gereklidir. Çikolatanın rengi neden beyazlaşır? Ani hava değişimleri Nem Işık (Güneş ışığı) Sıcaklık ( +25 derece ve üzeri ) Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir. Şekersi beyaz tabaka: Çikolatanın neme maruz kalması sonucu…
- Şeker ve Şekerli Ürünler
Şeker Kimyası
Şekerler ve karbonhidratlar kimyasal olarak benzerdir; aslında şeker tatlı, küçük ve çözünebilen karbonhidratlardır. Şeker kelimesi genellikle sakkarozun eş anlamlısı olarak kullanılıır. Bu bölümde şekerlerden tatlı, küçük, çözünebilen karbonhidratlar olarak söz edeceğiz. Bitkilerdeki tatlılık temel olarak üç şekerden kaynaklanır; Sakkaroz, früktoz ve glikoz. Bu şekerler yalnız olarak veya karışım halinde bulunur. Bal bir glikoz, früktoz ve sakaroz çözeltisi olup % 80′ i şeker % 20′ si sudur. Balın gerçek kompozisyonu şekerin alındığı bitkiye bağlıdır. Bira yapımında tahıldan elde edilen nişasta (büyük ve tatlı olmayan karbonhidrat) daha küçük karbonhidratlara parçalanır. Bunlardan birisi…
- Su Kimyası
Su Kalitesi ile İlgili Genel ve Mikrobiyolojik Özellikler ( Uğur KONAK )
Su kalitesiyle ilgili ölçütlerin temel amacı suyun halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek bazı olumsuzluklardan arındırılmasından ibarettir. Sağlığa zararlı bazı maddelerden suyun arındırılması, halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek sonuçların engellenebilmesi açısından özellikle önem taşımaktadır. Su niteliği ile ilgili ölçütlerin belirlenmesinde ulusal risk-kazanç analizlerinin esas alınması gereği bir çok uluslararası kaynakta özellikle vurgulanmaktadır. Temel amaçlardan ilki suyun kirlenmekten korunmasıdır. Çünkü ne kadar özenle kirlilikten arındırılırsa arındırılsın suyun kirlenmesine neden olabilecek depolama, taşıma, kullanma kurallarına uyulmadıkça ve bu koşullar sağlanmadıkça kolay kirlenebilir bir maddedir. Eğer kirlilik söz konusu olabilecekse bu kirliliğin erken belirlenmesini sağlayacak izleme…
- Tahıl Bilimi ve Teknolojisi
Ekstrüzyon Teknolojisi ve Kahvaltılık Tahıllar Sunumu
KAHVALTILIK TAHILLAR Genellikle az rafine tahıl tanesi kırması veya ununun; tekstür, tad ve aroma sağlayıcı katkı maddeleriyle birlikte, yenilecek şekilde ısıyla muamelesi ve işlenmesiyle elde edilen üründür. …
- Yağ Teknolojisi
Tereyağı
Süt ve mamülleri arasında önemli bir yeri olan tereyağı, ekonomik değeri bakımından da önemli bir süt ürünüdür. Memleketimizde süt üretiminin yarıdan fazlasının(%55) bumamüle işlendiği tahmin edilmektedir. Tereyağı, önceleri kozmetik ve ilaç olarak kullanılmıştır. Tereyağının, gıda maddesi olarak taşıdığı önem 19.asrın başlarına kadar yaygın olarak bilinmiyordu. Asrımızın başında tereyağının insan beslenmesindeki önemi tam olarak anlaşılmıştır. Teknik olarak keçi, koyun gibi evcil hayvanların sütü de tereyağ yapımına elverişli olmakla beraber, tereyağı hemen takiben inek sütünden elde edilir.Gıda Maddeleri Tüzüğü’ne göre tereyağı; süt, krema veya yoğurttan fiziksel yolla elde edilen; içinde süt yağından…
- Yumurta
Fonksiyonel Gıda Olarak Yumurta Ürünleri ( Dr. Muhammed YÜCEER )
YUMURTA BİLEŞENLERİ, FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONEL ÜRÜN ÜRETİMİNDE KULLANIM POTANSİYELLERİ Yumurta Bileşimi ve Yapısı Yumurta Proteinleri (Ak, Sarı ve Kabuk) Fonksiyonel Ticari Yumurta Ürünleri Proseste Fonksiyonel Yumurta ve Önemi Yeni Gelişmeler ve Gelecekteki Trendler Yumurta Bilimi – Genel Yaklaşım Dünya Yumurta Üretimi – İstatistik & Sektörel veri Ülkemizde Yumurta Üretimi – İstatistik & Sektörel veri Yumurta Tüketimi – İstatistik & Sektörel veri Yumurta ve Yapısı Yumurta, anne sütünden sonra insanın temel ihtiyacı olan tüm besin öğelerini yapısında bulunduran tek besin kaynağıdır. Bu yönüyle yumurta temel ve eşsiz ikamesi olmayan bir besin olma özelliğini taşımaktadır. Yumurta…