- Ambalajlama Teknolojisi
Akıllı Ambalajlama Sistemleri ve Gıda Güvenliği
Gıda güvenliği ve kalite kavramındaki gelişmelerle birlikte az işlem gören, kolay hazırlanabilen, tüketime hazır, ambalajlanmış gıdalara olan talep artmıştır. Buna paralel olarak eskiden sadece gıdayı korumayı amaçlayan pasif ambalajlama teknolojileri yerini, gıdaların korunmasında, satılmasında, özelliklerinin iyileştirilmesinde, çevresel atık değerlerinin azaltılmasında önemli rol oynayan, aktif ve akıllı ambalajlama teknolojilerine bırakmıştır. Bu derlemede, akıllı ambalajlama sistemleri ve bu sistemlerin gıda güvenliği açısından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Akıllı ambalajlama, gıda güvenliği, halk sağlığı. Intelligent Packaging Systems and Food Safety Food safety and quality together with the concept of development that can be…
- Baharatlar
Baharatların Sınıflandırılması
Bitkiler insanlığın varoluşundan beri hayatın vazgeçilmez temel kaynaklarındandır. İnsanlar tarafından kullanılan besinler bitkisel ve hayvansal kaynaklıdır. Allium, Micromeria, Origatum, Mentha ve Thymus cinslerinden bazı türlerinde olduğu gibi bitkiler besin maddesi olarak kullanılmalarının yanı sıra koku ve tat verici olarak da kullanılırlar. İnsan beslenmesinde kullanılan bitkilerin çeşitli işlemlerden geçmesinden sonra, genellikle gıdalara lezzet vermek amacıyla kullanılan ürünlerine baharat denir. Antik uygarlıklarda çok sayıda baharatların bilindiği, üretildiği ve çeşitli amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir. Mezopotamya’da bulunan tarihi kayıtlarda hardal, rezere, kekik ve safran gibi baharatların adı geçmektedir. Tarihi devirler içinde incelenen baharatlar genellikle tıpta…
- Beslenme
2-6 Yaş Arası Çocuklarda Beslenme ( Bursa Sağlık Müdürlüğü )
2-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA BESLENME ET Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişmeleri ve Kansızlığın önlenmesi için gereklidir ETİN YERİNİ TUTAN GIDALAR Tavuk Balık Yumurta Süt Kurubaklagiller Sakatat BALIK Zekayı geliştirir Haftada en az 2 kez yenmeli Izgara ya da fırında pişmiş olmalı Ülkemiz için en çok tavsiye edilecek balık sardalyadır. YUMURTA Kansızlığı önler Her gün 1 tane yedirilmeli Sarısı ve beyazı birlikte verilmeli İyi pişmiş olmalı SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Diş ve kemik gelişimini etkiler 1 yaşından sonra her gün 1 veya 2 bardak şekersiz süt içirilmeli KURUBAKLAGİLLER Et yerine yenilebilir Haftada en…
- Dondurulmuş Gıdalar
Dondurulmuş Gıdaların Çözdürülmesi Nasıl Yapılır ?
Dondurulmuş Gıdaların Çözdürülme İşlemi Dondurulmuş et ve balık ürünleri -18 °C de muhafaza edilmelidir.Donmuş Gıdaların daha hızlı çözdürülmesi için mümkün olduğu kadar küçük parçalar halinde dondurulmalıdır. Dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi sırasında gıdanın içindeki bakteriler çoğalmaya başlar. Çözdürülmüş bir gıda yeniden dondurulursa içindeki bakteriler ölmez sadece çoğalmaları yavaşlar, gıda ikinci kez yeniden çözdürüldüğünde içindeki birinci çözdürmede çoğalan bakteriler daha da artacaktır. Bu nedenle çözdürülmüş gıda tekrar dondurulmaz. Dondurulmuş Et ve Balık Ürünlerinin Soğuk Depoda Çözdürülme Uygulaması Gıdalar maksimum +5 oC’ de Et çözdürme küvetlerinde çözdürülmelidir. Gıdaların ÇÖZÜLEN SIVILARLA TEMAS ETMEMESİ için mutlaka…
- Gıda İşleme Makineleri
HPLC’de Karşılaşılan Sorunlar, Nedenleri ve Çözüm Yolları
HPLC’DE KARŞILAŞILAN SORUNLAR, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI HPLC sisteminde karşılaşılan sorunlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir; Basıncın artması Çözünürlüğün azalması veya düşük ayrım etkisi Basıncın artması ve ayrım etkisinin azalması Değişken alıkonma zamanları Kolonda ayrım işleminin gerçekleşmemesi Yeni kolon kullanımından kaynaklanan sorunlar Kolonun ayrım performansının değişiklik göstermesi Pik çatışması Kromatogramda uçlanmalar Kolonun sıkışık doldurulması Örnek adsorbsiyonu ve solvent kirliliği Mekanik darbeler Dolgu maddesinin kimyasal göçü Dedektör sorunları Kolon dışı bant genişlemesi Sistemin hava yapması Dikkat edilmesi gereken diğer durumlar 1.1. Basıncın Artması HPLC sisteminde giriş kılcal borularının, kolonun ve dedektör…
- Gıda Mevzuatı
Gıda Mevzuatı Çıkmış Sınav Soruları
Gıda Mevzuatı Dersi Çıkmış Soruları: İnsan sağlığının korunmasıyla ilgili kısıtlamalar nelerdir? Denetim nedir? Denetim elemanı nedir? Denetim esasları nelerdir? Gıda maddesi satış ve toplu tüketim yerlerinin taşıması gereken özellikler nelerdir? Gıdaların işlenmesiyle ilgili kurallar nelerdir? Etikette bulunması gereken bilgiler nelerdir? iş yeri sorumlusu hangi hususları yerine getirmekle yükümlüdür? Yanıltıcı reklam halleri nelerdir? Katkı maddelerinin etiketlenmesi esasları nelerdir? Gıda üretim alanlarının kontrol işlemleri nelerdir? Genel müdürlükçe çalışma izni verilecek iş yeri özellikleri nelerdir? Gıda mevzuatının konuları nelerdir?
- Gıda Toksikolojisi
Güvenli Gıda ve Gıda Güvenliği
Mikroorganizma Nedir? • Dünyamızda bizimle birlikte binlerce tür canlı yaşar. • Gözle görülen (makroskobik) • Gözle görülemeyen (mikroskobik) Bunlara “mikroorganizma” (m.o.)denilmektedir. Bu canlıları inceleyen bilim dalına “mikrobiyoloji” denir. Yaşadığımız mekanda, soluduğumuz havada, aldığımız bütün gıdalarda mikroorganizma bulunur. Ancak önemli olan bunların sayısındaki artışı kontrol altına almaktır. • Uygun şartlar altında mikroorganizma 20 dk da bir bölünür ve böylece 8 saatte tek bir m.o. dan 35.000.000 adet m.o. oluşur. Gıdalardaki mikroorganizma artışı bozulmalara, mikrobiyel gıda zehirlenmelerine ve çeşitli enfeksiyonlara neden olur. • Şüpheli gıdaların tüketilmesinden belirli bir süre sonra bulantı, kusma,…
- HACCP
HACCP Project on Toffee Ice Cream Production ( Andreas Carlsson )
HACCP project on toffee ice cream production Andreas Carlsson Food microbiology Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala October, 2006 Table of contents INTRODUCTION ICE CREAM HISTORY BACKGROUND ON HACCP PRODUCTION PROCESS HAZARD ANALYSIS BACILLUS CEREUS LISTERIA MONOCYTOGENES SALMONELLA MYCOTOXINS ALLERGENS SUMMARY CRITICAL CONTROL POINTS RAW MATERIALS PASTEURIZATION AGING TOFFEE ADDITION AND PACKAGING HARDENING, STORAGE AND TRANSPORTATION VERIFICATION AND DOCUMENTATION SUMMARY REFERENCES Introduction In this report a small HACCP study will be performed for the making of an ice cream product. The concept of HACCP will get a brief presentation, as…
- Hazır Yemek
What is Italian Food?
There really isn’t “Italian Food.” Italian cuisine is extremely localized and regional. What you will find in Italy instead is, Roman food, Tuscan food, Umbrian food etc. Campanilismo Italians tend to identify first with the town where they are from. From where their bell tower – campanilio – is. Then the region of the country and only then as Italian. …
- Hijyen ve Sanitasyon
El Yıkama Talimatı
AMAÇ: El yıkama, kişisel hijyenin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Kişisel hijyen de ürün güvenliği için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Elle; ürün, üretim aparatları ve diğer insanlara riskli mikrobiyal bulaşılar olabilmektedir. Bu açılardan önemi tartışılmaz olan el yıkama konusunun iyi anlaşılarak etkin bir şekilde ve aksatılmadan tüm personel tarafından gerçekleştirilmesi için bu talimat hazırlanmıştır. Bu talimat, Hijyen ve Sanitasyon Prosedürü doğrultusunda eksiksiz ve sürekli hijyen sağlanması için gereklidir. KAPSAM: Bu talimat işletmede bulunan tüm çalışan ve misafirleri kapsamaktadır. SORUMLULAR: Yönetim Temsilcisi&Gıda Güvenliği Ekip Lideri İlgili Personel TALİMAT DETAYI: …
- İçecekler
Green Tea
Green Tea What is green tea? Camallia sinensis Green tea is fresh The whole world is drinking it Tea is the most popular drink in the world in terms of consumption. China, India, and Kenya are the 3 major producers (10) Russia, the UK, The United Arab Emirates, and the USA are the biggest importers of tea. (11) So what does green tea DO? A lot, apparently! Really? Just tea? Well, maybe! Certain properties of green tea could aid in weight loss. However, few studies look at green tea and…
- İş Sağlığı ve Güvenliği
İlişik Kesme Tutanağı Örneği
İLİŞİK KESME TUTANAĞI Sayı: … İŞYERİNİN Unvanı : Faaliyet konusu : Adresi : ÇALIŞANIN Adı Soyadı : İşyeri no : T.C Kimlik no : Bölümü : Görevi : İşe başlama tarihi : İşten ayrılış tarihi : Ayrılış sebebi : Zimmetli Malzeme iadeleri 1- 2- 3- 4- Bölüm yetkilisi Vardiya Amiri Ambar görevlisi Adı Soyadı Adı Soyadı Adı Soyadı İmza İmza İmza İŞVEREN veya vekili Onayı
- ISO 22000
Kalite Yönetim Sistemi Denetimleri
KYS Denetiminin Hedefi Kalite sisteminin ilgili standart ve yönetmeliklere uygun olup olmadığının saptanması, Yazılı prosedür ve talimatlara uygun çalışılıp çalışılmadığının kontrolü, Mevcut kalite sisteminin belirlenmiş hedeflere ulaşmadaki etkinliğinin incelenmesi, Müşteri İstek ve Şartlarının yerine getirilmesindeki etkiliği incelenmesi Müşteri Memnuniyetinin Sağlanmasındaki Etkinliğinin incelenmesi Yasal Koşulların Yerine getirilmesinin incelenmesi …
- Meyve ve Sebzeler
Sebze Garnitürleri ( MEGEP )
1 1. SEBZELERİ HAŞLAYARAK (POCHÈ – BOUİLLİ) GARNİTÜR HAZIRLAMA 1.1. Garnitürün Tanımı ve Önemi 1.2. Garnitür Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar 1.3. Servise Sunum İlkeleri 1.4. Haşlayarak Sebze Garnitürü Hazırlama İlkeleri 1.4.1. Bouilli (Bol Kaynar Suda Haşlayarak) Pişirmeye Uygun Sebzeler 1.4.2. Poche (Kaynar Derecedeki Kaynamayan Suda) Garnitür Hazırlama Bouilli Pişirme Yöntemine Uygun Sebze Garnitürlerine Örnekler Poche Pişirme Yöntemine Uygun Sebze Garnitürlerine Örnekler 2. SEBZELERİ BUHARDA PİŞİREREK (STEAMİNG) GARNİTÜR HAZIRLAMA 2.1. Steaming (buharda) Pişirmede Kullanılan Araçlar 2.2. Steaming (buharda) Pişirmeye Uygun Sebzeler 2.3. Steaming (buharda) Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar 2.4. Steaming (buharda)…
- Şeker ve Şekerli Ürünler
Üzüm Reçeli ( Dr. Mehmet GÜLCÜ )
Geleneksel gıdalarımızdan olan reçel, içerdiği yüksek oranda şeker nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. 100 gr. Reçel yaklaşık olarak 270-280 kalori verir. Bu da normal bir insanın günlük enerji ihtiyacının onda birini (1/10) teşkil eder. Reçel bünyesinde şeker dışında organik asitler, B ve C vitaminleri, aroma maddeleri ve demir, fosfor, kalsiyum, potasyum başta olmak üzere bir çok mineral madde bulundurur. Hammaddeler: Üzüm: Reçel yapımında kullanılacak üzümler sert ve küçük daneli, saptan kolay ayrılabilen, olgunlaşmış ve çekirdeksiz olması istenir. Şeker: Şeker, reçel ve benzeri ürünlerin üretiminde tat dengesini ayarlamak, kuru…
- Su Kimyası
Su ve Elektrolitler
Su ve elektrolitler SU Suyun Özellikleri Polar molekül Kohezyon ve adhezyon Yüksek spesifik ısı Yoğunluk–4oCde en yüksek Evrende doğal çözücü Suyun molekül yapısı Su molekülü, dipol karakterdedir; çevresindeki elektrik yükü dağılımı üniform değildir Su molekülleri, dipol karakterde oluşları nedeniyle hem katı halde hem de sıvı halde iken, birbirlerine hidrojen köprüsü bağlarla bağlanma yeteneğindedirler HİDROJEN BAĞLARI Su moleküllerini bir arada tutar Her bir su molekülü maksimum 4 hidrojen bağı yapabilir Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları kovalent bağlarından yaklaşık 1/20 si kadar daha zayıftır. Hidrojen bağı sonucu ortaya çıkan ekstraordinari sonuçlar: Kohesif…
- Süt ve Süt Ürünleri
Araştırma Deneme Metodları
ARAŞTIRMA DENEME METODLARI 1. Bir süt işletmesinde dört ayrı sıcaklığın yoğurt oluşumu üzerine etkisini araştırmak üzere bir deneme kurulmuştur. Araştırma, deneme materyalinin tamamıyla homojen olduğu bir ortamda yürütülmüştür. Her bir sıcaklık için 5 tekerrür yapılmış ve şu sonuçlar elde edilmiştir. Varyans analiz tablosunu oluşturarak muameleler arasındaki farklılığı test ediniz. 1 2 3 4 5 TOPLAM ORTALAMA A 19,8 18,9 21,6 18,8 20,1 99,2 19,84 B 20,3 19,1 22,3 18,3 21,1 101,1 20,22 C 23,2 24,1 23,8 24,7 24,3 120,1 24,02 D 25,3 26,2 26,5 22,0 26,2 126,2 25,24 TOPLAM 446,6 22,33 2. 3…
- Tahıl Bilimi ve Teknolojisi
Fındıkta Aflatoksin ( Prof. Dr. Osman Ecevit )
AFLATOKSİN NEDİR? Aflatoksin: Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus bilimsel adlı, mikroskobik, fındıkta parazit olarak yaşayan, çürüklük meydana getiren mantarların çıkardığı toksin veya zehirli maddelerdir. ..
- Yağ Teknolojisi
Sabit ve Uçucu Yağ Nedir?
Tıbbi ve aromatik yağlar, sabit ve uçucu yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Sabit ve uçucu yağların özelliklerini ve bu yağları kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Sabit Yağ Nedir? Genellikle sıkma ya da organik çözücülerle elde edilmektedirler. Meyve veya tohumlarda sıvı ya da katı halde bulunurlar. Suda çözünmezler. Soğuk presleme ya da sıcak presleme yoluyla üretilirler. Sıcak presleme yönteminde, yağ çıkarılacak bitki parçası önce ısıl işleme tabi tutularak kavrulur, sonra preslenir. Bu yolla bitkiden daha çok yağ elde edilir. Ancak yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin çoğu yok…
- Yumurta
Yumurta Tozu
Bütün Yumurta Tozu Yumurta, besinsel değeri çok fazla olan doğal bir üründür. Yumurta; protein, mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Çeşitli türlere ait kabuklu yumurtaların ortalama kimyasal bileşimi (g /100 g ) Hindi Tavuk Kaz Ördek Bıldırcın Yumurta ağırlığı (g) 79 50 144 70 9 Su (g) 72.50 74.57 70.43 70.83 74.35 Kalori (kkal) 171 158 185 185 158 Protein (g) 13.68 12.14 13.87 12.81 13.05 Lipit (g) 11.88 11.15 13.27 13.77 11.09 Karbonhidrat (g) 1.15 1.20 1.35 1.45 0.41 Kül (g) 0. 79 0.94 1.08 1.14 1.10 Son yıllarda…