Parmak Patates Üretim Tesisi Fizibilite Çalışması

PARMAK PATATES ÜRETİM TESİSİ

MİSYON VE VİZYONUMUZ

Misyonumuz; Üstün teknoloji ve kalitede ürünler üretmek. Bu konuda başka ülkelere bağımlı olmayı, döviz harcamayı azaltmak. Kalite de, üretim de, hammadde temininde ve teknoloji de gelişmek.
AR-GE konusunda üst seviyelere taşıyacağımız platformlar kurmak ve ürün, müşteri hizmetleri, servis etmek, pazarlamak ve geliştirmektir.

ÜRETİM AŞAMASI

1.Kabuk Soyma

Kabuk soyma; önce patatese kısa sürede çok yüksek (15 bar) basınçlı buhar vererek kabuğu yumuşatma ve daha sonra bu kabuğu fırçalar yardımıyla ayırma yöntemi (steampeeler) ile olacaktır. Steampeelerda buhar süresi ve fırçalama süresi ayarlanabilir. Böylece kabuğun incelik durumuna göre istediğimiz kadar soyma yapabileceğiz. Patates yeni hasat edildiğinde kabuğu ince olduğundan buhar zamanı ve fırçalama mümkün olduğunca kısa zamanda yapılır. Patatesin depolama esnasında kabuğu giderek kalınlaşır. Bu yüzden soyma süresi (Buhar ve fırçalama zamanı) giderek arttırılır. Kabuk kaybının mümkün olduğunca az olması istenir. Patatesin durumuna göre bu kayıp %6–14 arasında olabilir. Küçük patateste bu kayıp fazla, büyük patateste ise azdır.

2. Ayırma ve Temizleme Bandı

Steampeelerdan çıkan patates bir bant yardımıyla, işçilerin önüne gelir. Bu bantta işçiler bir bıçak yardımıyla patatesteki görünür kusurları ayıracaktır. Üretim sonundaki yapılan majör, minör ve kritik hata değerlerinin yüksek çıkması durumunda bu banttaki işçi sayısı ve etkinliği arttırılarak ayarlanacaktır.

3. Sulu Kesme

Patatesler basınçlı su ile bıçaklara gelip, suyun basıncı ile bu bıçaklarda kesilecek ve parmak patates haline gelecek. Suyun basıncını biz ayarlayabiliriz. Su basıncı 0,9 bar dolayında olması düşünülmektedir. Basıncı daha fazla düşürmeye çalıştığımızda şekilsiz kesimler (balta kesim gibi) ve bıçakta balta kesmesinden dolayı tıkanma olabilir. Basınç gereğinden fazla olursa da parmak patateslerin yüzeylerinde kuştüyü tipinde birbiri ardına izler oluşabilir. Parmak patateslerin kesiminin iyi olup olmadığı 2. ayıklama bandından kontrol edilecektir.

4.Boylama ve Kıymık Ayırma

Bu ünitede patates kesildikten sonra çıkan çok küçük ve çok ince parçalar (kıymık=siliver) ayrılacaktır. Boylamada üst kısımdaki elekler büyükten küçük çaplı delikli eleğe doğru, alt kısımda ise tersi (küçükten büyüğe doğru) bir diziliş izleyecektir. 2. ayıklama bandından alınan boy sonucuna göre elekler değiştirilebilir. Kıymık ayırmada aralarında belirli bir mesafe bulunan silindirlerden yararlanılacaktır. Silindirler arası mesafeler açılıp kapanarak üründeki kıymık oranı ayarlanır. Aynı boydaki dört tarafı kesilmiş patatesin yarısından daha ince olan parçalar kıymık olarak nitelendirilecektir ve üründeki olması gereken miktar buradan ayarlanır.

5. Ayırma Bandı

İçerisinden küçük parçalar ve kıymıkları ayrılmış patates işçilerin önünden geçirilerek ayrılamamış hatalar ve kusurlar ayıklanır.

….

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu