Mikrodalga Kullanımı için Pratik Bilgiler

Mikrodalga fırın, pişirme süresi açısından son derece kullanışlıdır. Mikrodalga ile pişirmeyi normal fırın ile pişirmenin üçte biri ile dörtte biri kadar sürede yapabilirsiniz.

Mikrodalgalar, radyo ve televizyon dalgalarına benzer bir tür enerji çeşitidir. Mikrodalga fırınların içerisindeki Magnetron tüpü mikrodalga enerjisi üretir.

Mikrodalgalar yiyecek moleküllerinde yüksek hızda titreşimler meydana getirir. Bu titreşimler, yiyeceği pişiren ısıyı üretir.

Mikrodalga pişirme için oval ya da dörtgen kaplar yerine, yuvarlak kaplar kullanın. Çünkü kenarlarda kalan yiyecekler, mikrodalgadan daha fazla etkilenir ve köşelerde aşırı pişme meydana gelir.

Fırınınızın devrilmesini önlemek için tezgahtan minimum 8 cm içeriye koyun. Yeterli hava akımının sağlanabilmesi için fırının üst kısmında en az 30 cm, arka kısmındaysa en az 10 cm boşluk bırakmalısınız.
İçerisinde metal (gümüş,altın vb.) olan seramikleri fırınınızda kullanmayın. Yemek paketlerinin üzerindeki metal tel ambalaj bağlarını mutlaka çıkartın. Fırına girecek metal parçalar elektrik sıçraması yapabilir ve bu da ciddi hasarlara sebep olabilir.

Fırını, içi boşken çalıştırmayın. Çünkü bu şekilde fırınınıza zarar verebilirsiniz. Fırını denemek istiyorsanız, içine bir bardak su koyun. Su, mikrodalga enerjisini emecek ve fırın zarar görmeyecektir.
Mikrodalga fırınınızı, kabuklu veya kabuksuz, çırpılmamış yumurtaları pişirmek veya tekrar ısıtmak için kullanmayın. Patates, elma veya bunlar gibi meyve ve sebzeleri pişirmeden önce, kabuğunu mutlaka delin.

Fırınınızı çalıştırmadan önce, döner cam tepsi ve döner halkanın yerine oturduğundan emin olun. Tüm pişirme/ısıtma işlemlerinizde mutlaka döner cam tepsiyi kullanın.

Fırınınızı çalıştırmadan önce kapağının düzgün bir şekilde kapalı olduğunu kontrol edin. Kapak kilit güvenliği sayesinde, ürününüz kapağı açıkken çalışmayacak ve pişirme işlemi, kapak açıldığında sona erecektir. Ön kapak kilit sistemleri kurcalanmamalı ve devre dışı bırakılmamalıdır. Ön kapak kilit sistemlerinin devre dışı bırakılması durumunda, ürünü kapağı açıkken çalıştırmak, mikrodalga enerjisine maruz kalmanıza sebep olabilir.

Fırını konserve gibi hava geçirmez kaplarda saklanan yiyecek ve karbonatlı içecekleri ısıtmak için kullanmayın. İçeride oluşacak basınç nedeniyle kapağı açarken hasar ya da patlama meydana gelebilir.

Fırının yanlarını, hava akımının sağlanabilmesi için temiz ve açık tutun. Hava girişinin veya çıkışının engellenmesi, fırının zarar görmesine ve fırınınızın iyi pişirememesine yol açabilir. Mikrodalga fırınınızın düzenli hava akımını sağlayacak şekilde yerleştirildiğinden emin olun.

Yağ sıcaklığını kontrol edemeyeceğinizden dolayı, fırınınızı yağlı kızartma yapmak için kullanmayın.
Biberon içindeki bebek mamalarını veya içeceklerini ısıttıktan sonra ve bebeğinize yedirmeden önce çalkalayın ve sıcaklığını kontrol edin. Böylece biberon içindeki ısı dağılımı eşit şekilde sağlanmış olacak, haşlanma veya yanma riski önlenecektir. Isıtma öncesi biberon kapağını ve memesini çıkarın.

Fırını, TV, radyo ve antenden en az 2 metre uzağa yerleştiriniz. Aksi halde parazit yapabilir.

Yalnızca mikrodalga fırınlarda kullanıma uygun olan kaplar kullanın.

Yemeği tabağa dağıttığınız taktirde en iyi sonucu alırsınız. Bu sistem iyi sonuç alabilmek için pek çok şekilde yapılabilir.

Mikrodalgalar dış taraflardaki yiyeceklerin üzerinde daha etkili olacağından, değişik şekil ve kalınlıkta besin maddeleri pişirirken en küçük ve en ince tarafını kabınızın ortasına yerleştirin. Böylece o kısmın en son pişmesini sağlayabilirsiniz.

Mikrodalga ile pişirilecek bir yemek için en kötü kap biçimi küptür. Küp kapta yemeğinizin köşeleri, daha ortası ısınmadan yanmış olacaktır. Yuvarlak, ince ve yüzük şeklindeki yiyecekler ise mikrodalgada başarıyla pişerler.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu