Elma Suyu Konsantre Üretim Prosesi ( Gözde Nur BAYBURTLU )

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ

TEMEL İŞLEMLER II

ELMA SUYU KONSANTRE ÜRETİM PROSESİ

GÖZDE NUR BAYBURTLU
BÜŞRA NUR KANTEKİN

ELMA SUYU KONSANTRESİ ÜRETİM PROSESİ

 Eski Türkçe de alma diye bilinen adını meyvenin rengi olan al(kırmızı) dan geldiği bilinmektedir. Bütün dünyaya orta Asya’dan yayılmıştır. Besin değeri oldukça yüksek olan bir meyvedir. Tarih boyunca kültür çalışmaları ile 1000 farklı elma çeşidi üretildiği

NEDEN ELMA ?

 Elma üretimi, İç Anadolu’daki Niğde, Nevşehir, Konya çevresinde, Orta Karadeniz’de Amasya çevresinde, Akdeniz’de Isparta, Antalya ve Burdur çevresinde yaygındır. Çiçek açma döneminde düşük sıcaklıklardan etkilenir. Diğer dönemlerde -35°C ye kadar dayanabilir. Az kireçli ve derin topraklarda yüksek verim sağlar. Elma verimi seneden seneye değişmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak 2014 yılında 2.480.444 ton üretimi olduğu bilinmektedir.

HAMMADDE

 Meyve suyu endüstrisinde pratik olarak yenilebilen bütün meyveler hammadde olarak kullanılmaktadır.

 Meyve türleri pratik olarak yumuşak çekirdekli, sert çekirdekli, üzümsü meyveler ve turunçgil meyveleri şeklinde gruplandırılmaktadır.Yumuşak çekirdekli meyvelerden meyve suyu endüstrisinde en yaygın kullanılan meyve elmadır. Bunun nedenleri arasında meyve suyu tüketiminin çok fazla olması, elmanın yaygın olarak yetiştirilmesi ve elmada şeker:asit oranının meyve suyu üretimine çok uygun olmasıdır.

İyi bir elma suyu, asit-şeker dengesi düzeyde(mayhoş) aromaca zengin ve uygun bir dönemde hasat edilen elmalardan üretilebilir.

 Elma çeşitlerine göre hasat dönemleri de çeşitli olmaktadır ve eylül, ekim ve kasım aylarında üretim yapılmaktadır.

TÜRK GIDA KODEKSİ MEYVE SUYU VE BENZERİ ÜRÜNLER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/34)

 Meyve Suyu Konsantresi: Bir veya daha fazla sayıda meyve türünden elde edilen meyve suyundan, fiziksel yollarla suyun belirli oranlarda uzaklaştırılmasıyla elde edilen üründür.

 Meyve suyu konsantresi özellikleri:

1) Doğrudan tüketime sunulan meyve suyu konsantrelerinde, suyun en az %50’si uzaklaştırılmış olur.

2) Aynı tür meyveden işleme sırasında uygun fiziksel işlemlerle ayrılan aroma, pulp ve meyve kesecikleri yine uygun fiziksel işlemlerle meyve suyu konsantresine geri kazandırılabilir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu