Biranın Üretim Aşamaları

BİRANIN ÜRETİM AŞAMALARI

Biranın Hammaddeleri

Biranın Hammaddeleri Biranın Hammaddeleri Su Maya Şerbetçiotu Malt

Su

Biranın Hammaddeleri Su Bira üretim sürecinde en önemli madde sudur . Biranın yaklaşık olarak % 85-90‟ını oluşturur. Suyun iyi filtre edilememesi birada istenmeyen kokulara ve minerallere neden olabilir. İyi bir bira elde edebilmek için, suyun kaliteli ve iyi filitre edilmesi gerekmektedir.

Maya

Biranın Hammaddeleri Maya Biranın karakteri, mayalanma sürecinde kullanılan mayaya bağlı olarak değişmektedir. Bira mayası, şeker ile reaksiyona girerek; şekeri, etil alkol ve karbondioksite dönüştürür. Alt ve üst fermentasyon biralarında farklı maya kullanılmaktadır.

Şerbetçiotu

Biranın Hammaddeleri Şerbetçiotu Şerbetçiotu; 15-20 yıl arasında yaşam ömrüne sahip, 6-7 metre boyunda, sarılıcı, iki evcikli bir bitkidir. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı oluşmaktadır. Biralıcıkta kullanılan kısmı ise dişi çiçeklerdir ve ufak çamkozalaklarını andırır. Kışları sert, yazları aşırı sıcak olmayan , sürekli esintili özel iklimlerde yetişir. Sonbaharda dikilir, ilkbaharda filizlenir ve ağustos ayında hasadı gerçekleştirilir.

Biranın Hammaddeleri Şerbetçiotu Şerbetçiotuna biracılık değerini veren, lupilin maddesidir. Lupilin kimyasal bakımdan iki kısımdan oluşmuştur. Reçine ve gerekli yağlar. Acılık ve koruyuculuk özelliğini reçineler; aromayı ise gerekli yağlar vermektedir.

Biranın Hammaddeleri Şerbetçiotu Üretimi Ağustos ayında toplanan şerbetçiotları fabrikada fırınlanarak kurutulur . Kozalar 3-3,5 saat dinlendirilerek soğutulur. Daha sonra kozalar sıkıştırılarak balyalar haline getirilir. v Depoda 20-25 gün bekeltilen balyalar değirmenden geçirilerek un haline getirilir. Özel torbalara konularak, vakumlanır ve bozulmanın önlenebilmesi için karbondioksit gazı verilerek paketlenir.

Biranın Hammaddeleri Türkiye‟de Şerbetçiotu Şerbetçiotu tarımında en önemli gelişim 1970‟li yıllarda özel sektörün bira sektörüne girmesiyle yaşandı. Efes Türkiye çapında 8 bölgede deneme ekimleri yaptı. Bu denemeler sonucunda Bilecik ilinin şerbetçiotu için en uygun alan olduğu saptandı. Bilecik‟te Efes grubuna ait 1 şerbetçiotu tesisi bulunmaktadır.

Biranın Hammaddeleri Malt Bira üretiminde kullanılan en önemli hammadde olan arpa senelik bir bitkidir. Arpa, çeşit özelliklerine göre yazlık ve kışlık olarak ekilebilir. Ama maltlık arpa çoğunlukla, yazlık ekilen arpa çeşitlerinden elde edilir. Arpadaki en önemli madde ise nişastadır. Çünkü biradaki alkol nişastanın parçalanmasından meydana gelen şekerden oluşmaktadır. v Malt en geniş tanımıyla çimlendirilip, kavrulmuş tahıldır (arpadır).

Malt

Biranın Hammaddeleri Malt Üretimi Tarladan toplanan arpa, bir dizi makine yardımıyla temizlenir, taneleri irilik derecesine göre ayrılır ve yüksek silolarda havalandırılarak, zamanı geldiğinde suya yatırılıp çimlendirilir. Belirli bir çimlenme oranına geldiğinde suyu çekilerek fırınlanır. Bu esnada çimlerinden arındırılan arpa, malt haline dönüşür.

Biranın Hammaddeleri Malt Üretimi Maltın kavrulma miktarı biranın rengini ve lezzetini etkileyen bir unsurdur. Efes Dark‟ta kullanılan malt Efes Pilsen‟de kullanılan malta göre daha koyu kavrulmuştur. Bu ekstra kavurma biraya kahve, çikolata gibi maddeleri çağırıştıran bir aroma verir

Bira Üretimi Fer. & Dis. Tarih Üretim Aşamaları Efes Markaları Fıçı Bira Bira Servisi Bira & Yemek

Bira Üretimi Bira Üretim Süreci Hammadde Depolama, Temizleme, Nemlendirme ve Öğütme Mayşeleme Süzme Kaynatma Soutma ve Çökeltme Mayalama Dinlendirme ve Filitrasyon Dolum Pastörizasyon Etiketleme ve Depolama

Bira Üretimi Hammadde Depolama, Temizleme, Nemlendirme ve Öütme v Biran1n hammaddesi olan malt, kamyonlarla fabrikaya geldikten sonra silolara al1narak temizlenir. v Temizlenen malt su püskürtülerek nemlendirilir.


Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu