Dondurulmuş Gıdaların Avantajları

Gıdaların dondurulması zamanın durdurulmasıdır. Gıdaların dondurularak muhafazası çok eskilere dayanmakla beraber yaygın olarak kullanılması modern teknolojinin gelişmesine paralel olarak 20. yüzyılda gerçekleşmiştir. Dondurulmuş gıdanın endüstriyel üretimi ilk defa Amerika’da daha sonra da Avrupa’da olmuştur. Ülkemizde 80’li yılların sonuna doğru fark edilmeye başlanan dondurulmuş gıdalar günümüzde bilhassa şehir hayatında kabul görmüş ve yayılmıştır.

Niçin Donduruyoruz?

Gıdaların uzun süreli muhafazasında insanoğlunun ilk bulduğu yol “pişirmek”ti. Burada gaye mikroorganizma sayısını en aza indirmek ve gıdanın dayanıklılığını arttırmaktı. Dondurma işlemindeki amaç ise “Gıdada var olan mikroorganizmaların üremelerini durdurmaktır.”Yani, dışarıda 1–2 saatte sayısını devamlı ikiye katlayabilen mikroorganizmalar, gıdalar buzdolabına alındıklarında bu süre bir süre uzatılarak daha uzun süre dayanmaları sağlanmaktadır. -18, -20 ° C ’de yapılan dondurma işlemi sayesinde gıdaların bozulmadan kalabilmeleri aylarca, hatta senelerce mümkün olabilmektedir. Yani denilebilir ki gıdanın dondurulması, zamanın durdurulmasıdır.

Avantajları var mı? 
Uygun bir şekilde ve uygun derecede dondurulan gıdaların getirdikleri avantajlar olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Ürünlerin vitamin, mineral madde, kalori vb. besin değerinde kayıp olmaz

  • Temiz ve ayıklanmıştırlar. Böylece mutfakta zaman kazanılır.

  • Yerine ve mevsimine göre tazesinden daha ucuz olabilir.

  • Aylarca bozulmadan el altında tüketime hazır olması da ayrı bir avantajdır.

Ya Pişirmesi?

Donmuş gıdanın kullanılmadan önce çözündürülmesi önem taşır. Bitkisel kökenli gıdalar oda ısısında 3–4 saatte çözündürülebilirken, tavuk, balık, kıyma vb. hayvansal kökenli gıdalar buzdolabında çözündürülmelidir. Bunun sebebi de bu tür gıdaların üzerindeki zararlı-zararsız mikroorganizmaların oda ısısında hızla üremeleridir. Daha hızlı bir çözündürmeyi paketiyle beraber ılık suda ya da mikrodalga fırında da yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyveler (Çilek vb.) çözündükten sonra gevşeyip su saldıklarından dolayı komposto, reçel yapılmasında kullanılması daha doğru olur.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu